Dinkelbullar med massa goda frön

Megagoda och nyttiga samtidigt som de är enkal att göra. Dessa småbröd älskar jag och mami :D Ännu ett recept som jag tackar Leilas bok för, med några små justeringar såklart.



Ingredienser:
35g jäst
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
50g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
2 tsk flingsalt
3 dl dinkelmjöl (om du har 1 dl dinkelfullkornsmjöl och 2 dl vanligt dinkelmjöl kan du dela upp det så, men jag körde på 3dl dinkelmjöl rakt av)
1 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl

ägg till pensling
valfria frön, jag använde solrosfrön och linfrön. Eller inga alls.

Instruktioner:

1. Smula jästen i en bunke
2. stöt kummin och anis i en mortel, (har du ingen mortel, försök hacka dem så gott det går)
3. smält smöret, blanda i kryddorna du stött, och häll i honungen. Tillsätt det kalla vattnet. Häll sedan allt över jästlösningen.
4.Rosa solrosfrö och pumpakärnor tillsammans med flingsaltet i en torr kastrull. När det börjar poppa och lukta gott är det färdigt, akta så att du inte bränner fröna. Solrosfröna vill bli färdiga innan så det är dem du ska ha koll på.
5. Blanda ner mjöl lite i taget, jag gjorde en mjölblandning av alla de sorter man skulle ha och hällde sedan i det.
6. Arbeta ihop degen några minuter för hand.
7. Jäs under bakduk ca 40 min.
8. Sätt ugnen på 200 grader
9.Häll ut degen på mjölat bord, dela degen i 14 bitar och forma till små runda bröd. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
10. Pensla bullarna med ägg, häll på de frön du vill ha sedan bär det av in i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Dessa är helt oemotståndliga när det är nybakade med smör och ost. Sedan doppar ju jag alltind i mjölk, men det har visat sig är inte lika populärt. Av någon anledningen känns detta också som ett tjejbröd, varken min bror elelr far gillar frön så det är vad jag grundar detta på. haha. 

Lycka till allesammans :) 


Hi-hat cupcakes från Leilas

Japp ikv skulel bli kvällen med stort K. Jag har längtat efter dessa cupcakes i två veckor nu. LindaKusin bjöd på dem när hon fyllde år och då var det så jäklarns goda. Dock så skäms jag över resultatet för att jag var så otålig, återkommer till det, men sedan är jag besviken också. De var inte alls lika goda som jag minns dem....

Man börjar med att göra ett grundrecept på chokladmuffins. Det står att det är för 12 muffins men jag fick då minst 16 stycken. Det beror nog mycket på strl på formarna, men jag tycker att många recept är överskottsberäknade. Hursomhelst här kommer receptet för själva muffinsarna:

3 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl gräddfil (fast jag använde matlagningsgrädde för det fanns hemma och fungerade perrans)
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt (som jag uteslöt, jag menar vad ska salt vara bra för det tar jag nästan alltid bort)
100g mörk choklad. (i massvis med recept står det ditskrivet "av god kvalitet", kvaliteten spelar ingen roll vad jag har erfarit iaf, så vanlig mörk blockchoklad funkar utmärkt)

How do to then:

1.  Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst
3. Smält smöret, häll i kaffet och gräddfilen/matlagningsgrädden
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt om du nu ska ha med det. Blanda sedan ner allt i äggsmeten. (Fast jag blandar aldrig alla de torra ingredienserna, det är ju bara till för att bakpulvret liksom ska nå till hela smeten, men än så länge har då aldrig det skapat några missöden för mig).
5. Hacka/bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Häll sedan ner den smälta chokladen tillsammans med allt annat.
6. Placera ut muffinsformar och fyll dem till 2/3 (alltså tvåtredjedelar). (Jag använde dubbla muffinsformar för de var på vippen att vilja vika ut sig och då hade ju allt blivit förstört. Så jag rekommenderar dubbla muffinsformar eller muffinsplåt om du har en sådan till hands).
7. In i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Allt detta med själva muffinsarna gick hur bra som helst. Det är nu till själva "hatten" som jag klantade till det.

Till skummet, eller vad man nu ska kalla det, behövs:
6 äggvitor
8.5 dl strösocker, (fast man skulle faktiskt kunna til lite mindre om man känner för det, det känner jag att det inte hade suttit helt fel).
Saft av 1 citron, (vilket jag skippade och bytte ut mot lite sådanhär citrongrej som man kan köpa i mataffärer, fast jag sprutade i en sådan obetydlig mängd att jag tycker att man kan strunta i citronen helt och hållet).
2 tsk vaniljsocker.
200 g mörkchoklad.

Hur man gör:
1. Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke, t.ex en kastrull om du inte har ngn rostfri riktig bunke (så som fallet var hos mig). Vispa fluffigt i 1 minut.
2. Sätt bunken/kastrullen i ett vattenbad (med kokande vatten då såklart) Vispa till sockerkristallerna har smält. (för mig smälte de aldrig riktigt utan kanskebara löste sig litegranna. Jag stod där i drygt tio minuter och kämpade på, men nej sockerkristallerna envisades med att finnas kvar. Men det fungerade ändå om jag bara hade haft tålamod).
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter för att få smeten luftigare och svalare. Just det här med svalare är viktigt så om du inte orkar stå och vispa tills den svalnat och tjocknat så ställ den svalt någonstans ett tag. (Det var det misstaget jag gjorde, så min fyllning eller vad man ska kalla det, topping kanske, blev alldeles för rinnig därav misslykandet)
4. När den är stel nog så kan du fylla på en sådanhär spritstub med ganska stor öppning och ringla på muffinsarna som också bör vara svala.
5. Låt allting stelna i kylen. börja undertiden de är i kylen att smälta chokladen i ett vattenbad.
6. När chokladen är smält så kan du pensla, ringla eller doppa på chokladen på dina fina hi-hat cupcakes och sedan är de ätklara.

Om ni vill kopiera recpetet och tycker att mina små kommenterar är jobbiga, ta bara bort det jag har inom parentes :)

Lycka till, hoppas det går bättre än det gjorde för mig... skämmigt.

Jag vågar bara visa mitt lyckade.


Olivia, Elina, Julia och Gurra blev mina smakare, goda var muffinsarna, men det var ngt som inte stämde alltså... hatar att misslyckas med baket.

Litet tips bara :)

Kom på en sak. När man har som jag har, dvs ett nyårslöfte att bara äta onyttigt en dag i veckan så kan det bli väldigt tufft ibland. Sockersuget ni vet. Därför ibland på kvällarna när man går omkring och säger "jag är så sugen på ngt", då tycker jag att en sak är väldigt underskattad och bortglömd. När vi är vi antnästjejjor så har vi därför någon gång då och då börjat skära gurka och morötter i stavar och fixa en eller två dippar.

Det är ju så otrolgit enkelt och lika gott som godis! För jag tror och tycker att godis egentligen inte är så gott, det är bara sockerbegäret som gör sitt och vi tror att det är gott. När man käkar gurka och morot istället så slipper man också proppmätt/måilla/ontimagen-känslan = väldans skönt.

Egentligen så hatar jag rubriken, för tips är ett av det fulaste och töntigaste orden jag vet, har liksom något emot det.

!!!

Nej Malin det står inte två till tre dl sirap utan det strå tvåtredjedels dl, fast om du nu har bakat med 2 dl så kanske det fungerar det med....

!!!

Nej Malin det står inte två till tre dl sirap utan det strå tvåtredjedels dl, fast om du nu har bakat med 2 dl så kanske det fungerar det med....

Farmors filmjölkslimpa

Egentligen är det ju inte farmor som receptet kommer ifrån, men det är som att den smakar som något farmor bakade förut. Det är efter många förfrågningar av Malin som jag tillslut lägger upp receptet. Hon blev kär i limpan vid första smakbiten(kändes fel att skriva ögonkastet).

Hur som helst så är denna limpa så himla enkel att göra och så oemotståndligt god så jag känner mig skyldig att dela med mig av den. Innan ni tittar på ingredienslistan så tänkte jag bara säga att jag alltid gör dubbel sats, alltså blri det två limpor. Det är för att det tar ju lika lång tid och blir lika mycket disk men du får två limpor ist.f, smart va? ;) Så har man bara ingredienser så att det räcker rekommenderar jag absolut att ni gör dubbel sats när ni ändå är igång. Egentligen så står receptet i måttet kkp, som betyder kaffekopp, men jag har räknat om lite på egen hand och detta fungerar då alldeles utmärkt för mig:

3.5 dl grahamsmjöl
3.5dl vetemjöl
1.5 tsk sal
1.5 tsk bikarbonat
3.5 dl filmjölk
ca 2/3 dl sirap, du kan ju känna efter själv hur söt du till att limpan ska vara.

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Tillsätt sedan sirapen och filmjölken, rör om.
3.  smörj två, eller en om ni ändå bara gjrode enkel sat, limpformar.
4. Häll/klicka i smeten jämt fördela i de två och jämt fördelat i varje limpform. Oroa dig inte över att degen/smeten, jag vet inte vad man ska kalla den pga av fastheten, är kletig, den ska vara kletig.
5. grädda lite under mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 min. Den är mycket godare om den är lite lite degig i mitten istället för lite för mycket gräddad, enligt mig iallafall.

Limporna ska få färg, ganska gyllenbruna blir det, men är du osäker så testa alltid med en sticka. Känner du att du vill göra limpan både godare och nyttigare kan man alltid landa ner en dl solrosfrön, linfrön eller blanda olika frön, det kan t.o.m göra limpan ännu saftigare :)

Lycka till tänk bara på att hembakat bröd inte håller i ett skafferi lika länge som köpesbröd eftersom du förhoppningsvis inte blandar ner några konstiga pulver och ämnen osv.

Äntligen!

Såhär blev det på min bakblogg. Jokkiskakbak tycker jag låter bra. Och eftersom jag är kär i rimmet baka och kaka så tycker jag att det passa perfa att komma in hit på addressen jokkihanna.blogg.se/bakakaka. Om man vill så kan man strunta i att det rä två ord och uttala det som ngt afrikanskt ord eller så. Om ni fattar alltså... :P

Förresten så kommer det nog inte bara bak hit utan massa annat möjligt också. Som idag ska jag nog göra morotssooopan som Elajjna bjöd mig på en gång. Hoppas ni finenr inspirationen till att ställa er i köket!

Ciaoo

RSS 2.0