Gamla hederliga potatisbakelser

Ugnen sätter du på 175 grader.

Ingredienser:
4ägg
4.5 dl socker
200g smält smör
2.5 dl mjölk
3 tsk bakpulver
6 dl mjöl

Det ovanpå:
200g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl marsankräm
ca 100g riven mandelmassa, ta så mkt du tycker är gott.
Lite kanel

Dags att gå till verket:
1. Vispa äggen och sockret pösigt
2. Smält smöret, häll i mjölken, häll i i äggsmeten.
3. blanda bakpulvret med mjölet och häll i allt i äggsmeten, rör om ordentligt.
4. In i ugnen ca 15-20 minueter

Dags för det ovanpå:
1. Rör ihop smöret, florsockret och vaniljsockret.
2. Följ anvisningarna på paketet och glr 3 dl marsankräm, det blir att du avnäder en av de två påsarna som finns. Ställ marsankrämen i kylen ett tag innan du blandar i det i smör/sockerblandningen, då blir den tjockare.
3. Riv mandelmassa i lagom mängd
4. När kakan har svalnat och inte en sekund tidigare brer du på "glasyren" och strör över mandelmassan.
5. Pudra över lite kanel så att kakan får lie finare färg bara, gå på känn. Kanelen för faktiskt allt dubbelt så gott.
6. Skär i rutor eller vad du känner för och servera, älska potatisbakelser alltså!

Goodluck

(jag glömde att t kort)

Polly cupcakes



Detta blir ca 12 normalstorna muffins, men jag gjorde 1 och en tredjedels sats för jag har så stora muffinsformar, hehe.

3 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 påse Polly (fast det behövdes inte ens en hel påse)

Frosting (det ovanpå alltså)
200 g philadelfiaost
5 dl florsocker, eller lite mera
kolasås sådan här som man har till glass ni vet, på tub. Ta på känn, ni får smaka av och se hur ni sjävla gillar.

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2 Smält smöret, häll i mjölken och blanda sedan detta med äggsmeten.
3. Blanda mjöl, bakpulvet och vaniljsocker, rör ned i smeten.
4. Stoppa formar i en muffinsplåt så blri de finast, annars blir det vanligtfina muffins med bara formar.
5. Häll ner ca 2/3 smet i varje form och sedan innan du stoppar in dem i ugnen så ringlar du i lite extra kolasås och trycker ner tre polly i varje.
6. Grädda i ca 20 min i 175 grader.
7. Låt svalna ordentligt innan du brer på frostingen.

Dags för frosting!
Du rör bara ihop alltsammans och jag tycker det är absolut enklast att göra det med elvispen, annars kan florsockret klumpa sig. Toppa sedan varje muffins med Polly, en eller flera och tog en. Förresten, måste bara nämna en gång till, väldgit viktigt att muffinsarna är avsvalnade för annars smälter bara frosten = inte så nice.

Lycka till


Chokladpaj

Den här pajen är väldigt chokladig och söt, samtidigt som den är väldigt enkel att göra. Det enda som tar tid är väntan på att botten ska svalna och det hjälper ju bron gärna till med ;D



Själva pajskalet:

2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
100 g smör eller margarin
1 äggula

1. Blanda mjöl och florsocker.
2. Tillsätt sedan kylskåpskallt margarin och fördela det med fingrarna i mjölblandningen.
3. Arbeta in äggulan tillsammans med ovanstående.
4. Tryck ut degen i en paj form, ställ in den i kylen att stelna lite i kanske 30 min.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter i 200 grader.
6. Ställt att svalna.

Fyllning:

200g mörk eller ljus choklad (jag använde ljus).
3 msk mjölk.
2 äggvitor
2 äggulor
1 dl vispgrädde

1. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad.
2. Häll i mjölken och rör om.
3. Vänta ett tag tills den inte är så varm längre, rör sedan ner äggulan. Om du inte väntar tills den svalnat något så stelnar hela fyllningen och går ej att använda.
4. Vispa äggvitorna hårt till ett skum, vispa grädden något lösare.
5. Rör ihop allting till en smet,
6. Häll i fyllningen i pajskalet som ska vara svalnat.


Orora dig inte för att fyllningen är lös, den ska stå i minst några timmar för att stelna. Om du har tid så gör pajen t.o.m. några dagar innan du ska bjuda på den, då får dne dra ihop sig ordentligt.

RSS 2.0